SLOVO MEDZI NAMI

Streda, 21. októbra

Meditácia na text - Lukáš 12, 39-48

Ježiš povedal svojim učeníkom: "Uvážte predsa: Keby hospodár vedel, v ktorú hodinu príde zlodej, nedovolil by mu vniknúť do svojho domu. Aj vy buďte pripravení, lebo Syn človeka príde v hodinu, o ktorej sa nenazdáte." Peter mu povedal: "Pane, toto podobenstvo hovoríš iba nám, alebo všetkým?" Pán povedal: "Kto je teda verný a múdry správca, ktorého pán ustanoví nad svojou čeľaďou, aby jej načas dával určený pokrm? Blahoslavený sluha, ktorého pán pri svojom príchode nájde tak robiť. Veru, hovorím vám: Ustanoví ho nad všetkým, čo má. Ale keby si ten sluha v srdci povedal: 'Môj pán voľajako nejde,' a začal by biť sluhov a slúžky, jesť, piť a opíjať sa, pán toho sluhu príde v deň, keď to najmenej čaká, a v hodinu, o ktorej nevie, oddelí ho a dá mu podiel medzi nevernými. Toho sluhu, ktorý poznal vôľu svojho pána, no nepripravil sa a nesplnil jeho vôľu, veľmi zbijú. Toho, ktorý ju nepoznal a urobil niečo, za čo si zaslúži bitku, menej zbijú. Kto mnoho dostal, od toho sa bude mnoho požadovať, a komu veľa zverili, od toho budú viac žiadať."

Meditácia

"Syn človeka príde v hodinu, o ktorej sa nenazdáte" (Lk 12, 40).

Po celodennej práci prichádzaš domov. Myslíš pritom na tisíc vecí, ktoré ešte musíš urobiť: zaplatiť účty, vyprať, navariť, upratať a umyť riad. No keď vojdeš do dverí, zostaneš ohromene stáť. V obývačke sú tvoji priatelia, vysmiati od ucha k uchu. V zlomku sekundy si uvedomíš, čo bude nasledovať, a vzápätí to aj počuješ: "Prekvapenie!" zakričia všetci na plné hrdlo. Prekvapili ťa nečakanou návštevou. Takéto prekvapenie sa však od "prekvapenia", o ktorom hovorí Ježiš, podstatne líši. On zjavne hovorí o veľmi vážnej udalosti - o udalosti s večnými následkami. Chce, aby sme sa na jeho príchod pripravili a radostne sa s ním zvítali. Chce, aby sme sa zaoberali poslaním, ktoré nám dal, jeho dielom a žili pre neho. Uvedomuje si, že ako ľudia máme sklon vo všetkom "poľavovať", a preto nás upozorňuje na to, čo nás čaká, ak to tak budeme robiť. Vráťme sa na chvíľu k návšteve, ktorá mala byť prekvapením. Na to, že máme byť pripravení, nás Ježiš upozorňuje preto, lebo chce, aby sme pri jeho návrate boli prekvapení príjemne. Tomuto prekvapeniu sa totiž nevyhne nikto z nás. Nikto z nás nevie, kedy Ježiš príde: môže to byť zajtra, o týždeň, o päť minút. Pokiaľ však budeme na jeho príchod pripravení, bude to pre nás úžasná a radostná udalosť. Vlastne by sme sa na ňu mali každý deň tešiť! Predstav si, že by si sa na takomto prekvapení podieľal a vedel by si, kedy sa Ježiš vráti. Čo by si urobil, aby si bol pri jeho príchode pripravený? Čo by si k svojmu životu pridal a čo ubral? Odpoveď na tieto otázky poznáš. Neodkladaj to, čo si myslíš, že by si mal urobiť. Nekonaj však zo strachu. Konaj tak, akoby si sa pripravoval na najvzrušujúcejší deň svojho života, pretože ten deň takým aj bude! Len si predstav, ako Pána poteší každý krok a každé rozhodnutie, ktoré pre neho robíš. Má pre teba pripravenú korunu slávy, ktorú dostaneš pri jeho príchode (pozri 2 Tim 4, 8). Ži teda ustavične pre neho a pripravuj sa na ten deň, ktorý v nás vzbudzuje takú veľkú bázeň!

"Pane, túžobne očakávam tvoj príchod! Pomôž mi dobre sa pripraviť na stretnutie s tebou."